search

Subventia de 41,5% - masura activa incepand cu 1 iunie 2020

Formalitatile aferente infiintarii unei firme si inregistrarii in Registrul comertului ar putea fi SIMPLIFICATE

AJOFM Timis aduce clarificari cu privire la aubventia de 41,5%, conform OG 92/28 mai 2020, care este activa incepand cu 1 iunie 2020.

Angajatii care au beneficiat de somaj tehnic in contextul pandemiei de SARS-COV-2 si carora le sunt mentinute raporturile de munca ulterior reluarii activitatii de catre angajatori, beneficiaza, pentru o perioada de trei luni, prin intermediul angajatorului, de plata a 41,5% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat, dar nu mai mult de 41,5% din castigul salarial mediu brut prevazut de Legea bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2020 nr. 6/2020.

De ce trebuie sa tina cont angajatorii?

Pentru a beneficia de aceasta masura, angajatorii au obligatia de a mentine raporturile de munca ale salariatilor pana la 31 decembrie 2020, cu exceptia lucratorilor sezonieri si a situatiei in care incetarea contractului individual de munca intervine din motive neimputabile angajatorului. Masura se aplica numai in cazul persoanelor care au avut o durata a suspendarii a contractului individual de munca de minimum 15 zile in perioada starii de urgenta sau de alerta.


ATENTIE!

1). „ ... minimum 15 zile suspendare CIM ...” (art.1, alin. 3 – OUG92/2020)
- daca actul normativ nu reglementeaza expres termenele prevazute, se calculeaza pe zile calendaristice deci zilele mentionate la acest articol se considera ZILE CALENDARISTICE,

- perioada de minimum 15 zile se poate cumula din zilele de suspendare a CIM atat din starea de urgenta cat si din starea de alerta fara sa existe cerinta ca acestea sa fie zile consecutive.

2). De prevederile noului act normativ beneficiaza si persoanele care au conventii individuale de munca incheiate in baza Legii nr.1/2005 privind organizarea si functionarea cooperatiei, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

3). In situatia in care angajatorul are 1 (un)singur obiect de activitate si se afla sub incidenta restrictiilor stabilite prin acte ale autoritatilor competente poate beneficia SIMULTAN de ajutorul de 41,5 si de somaj tehnic daca doar o parte dintre salariati isi reiau activitatea, DAR NU pentru acelasi SALARIAT!

4). Angajatorii care au mai multe obiecte de activitate, dintre care cel putin unul se afla sub incidenta restrictiilor stabilite de autoritatile competente, pot opta fie pentru aplicarea masurii de sustinere a salariilor, fie pentru continuarea platii somajului tehnic de la data de 1 iunie 2020, pana la ridicarea acestor restrictii.

Pentru decontarea de la bugetul asigurarilor pentur somaj a cotei de 41,5% din salariu, angajatorii suporta integral contravaloarea salariilor angajatilor care beneficiaza de prevederile prezentei ordonante de urgenta si ulterior, incepand cu data de intai pana la data de 25 a lunii urmatoare perioadei de raportare careia ii sunt aferente veniturile, depun, prin mijloace electronice prin aplicatia https://aici.gov.ro/home , o cerere semnata si datata de reprezentantul legal insotita de o declaratie pe propria raspundere, lista persoanelor care beneficiaza de aceasta suma, asumata de reprezentantul legal al angajatorului si documente justificative (extras de cont), dupa indeplinirea de catre angajator a obligatiilor declarative si de plata.

Decontarea sumelor acordate se face in cel mult 10 zile de la depunerea documentelor, prin virament in conturile deschise de angajatori la bancile comerciale, si numai dupa verificarea indeplinirii obligatiilor declarative si de plata aferente salariilor pentru care se suporta cota de 41,5%.

PRIMA DECONTARE a 41,5% din salariul de baza brut al angajatilor aferent lunii iunie 2020 se poate efectua in luna IULIE, dupa indeplinirea de catre angajator a obligatiilor declarative si de plata.

Noutati contabile 1711663200
Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice