Schimbarea duratei de amortizare pentru imobilizari necorporale - articole conta.ro
Contabilitate ïżœ Conta.ro
Va asteptam online 24 ore din 24 sub sloganul: 100% contabilitate!
Puteti cere, oferi si gasi solutii la orice problema de contabilitate si fiscalitate. Si in plus aveti legislatia economica actualizata si un modul important de resurse umane.

Schimbarea duratei de amortizare pentru imobilizari necorporale

Aflam in randurile urmatoare de la expertul nostr in ce conditii o societate care produce si vinde soft poate reconsidera din punct de vedere contabil durata de utilizare stabilita initial pentru imobilizarile necorporale produse intern care sunt in curs de amortizare.


Iata care este raspunsul specialistului!


Potrivit pct. 173 din Reglementarile contabile aprobate prin OMFP 1802/2014, durata de viata utila a unei imobilizari necorporale care decurge din drepturile contractuale sau din alte drepturi legale nu trebuie sa depaseasca perioada drepturilor contractuale ori a celorlalte drepturi legale, dar poate fi mai scurta, in functie de perioada pentru care entitatea preconizeaza ca va folosi activul. Daca drepturile contractuale sau alte drepturi legale sunt transferate pentru o durata limitata care poate fi reinnoita, durata de viata utila a imobilizarii necorporale trebuie sa includa perioada sau perioadele de reinnoire doar daca exista dovezi din partea entitatii in sprijinul reinnoirii fara un cost semnificativ.
 
Conform pct. 186 din Reglementarile contabile, in cadrul avansurilor si altor imobilizari necorporale se inregistreaza avansurile acordate furnizorilor de imobilizari necorporale, programele informatice create de entitate sau achizitionate de la terti pentru necesitatile proprii de utilizare, precum si retete, formule, modele, proiecte si prototipuri.

Programele informatice, precum si celelalte imobilizari necorporale inregistrate la elementul "Alte imobilizari necorporale" se amortizeaza pe durata prevazuta pentru utilizarea lor de catre entitatea care le detine.
 
Din punct de vedere fiscal, potrivit art. 28 alin. (9) din Codul fiscal, cheltuielile aferente achizitionarii sau producerii programelor informatice se recupereaza prin intermediul deducerilor de amortizare liniara sau degresiva pe o perioada de 3 ani.
 
Daca in cazul imobilizarilor corporale Reglementarile contabile stabilesc anumite conditii in care este posibila modificarea duratelor de utilizare stabilite initial (pct. 238 alin. (5) si (6)), in cazul imobilizarilor necorporale nu se regasesc asemenea prevederi. Daca revizuirea duratei de amortizare necesita o justificare pentru a putea fi efectuata, fiind specificate clar situatiile in care se poate efectua o asemenea operatie, opinia mea este ca nu aveti o baza legala pentru modificarea duratei de amortizare a unei imobilizari necorporale.
 
In concluzie, Reglementarile contabile nu prevad anumite conditii pentru revizuirea duratei de amortizare a unei imobilizari necorporale si avand in vedere ca in cazul celor corporale sunt impuse anumite conditii, consider ca nu puteti modifica durata de amortizare.Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Olguta Crevelescu - Economist.
Comenteaza acest articol in forum

Articol de: Conta.ro - www.conta.ro
Data: 2020-08-25
Vizualizari: 454


  Alte ContaArticole
postat la: 2020-09-25
MEEMA (Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri) face demersuri pentru a veni in sprijinul operatorilor economici din turism si propune garantarea in procent de 100% a voucherelor oferite ca alternativa la rambursare, aferente calatoriilor anulate in contextul pandemiei COVID-19. Citeste mai mult ...
postat la: 2020-09-25
ANAF (Agentia Nationala de Administrare Fiscala) reaminteste contribuabililor ca data limita pentru depunere notificarii, prin care se manifesta intentia de a beneficia de masura de restructurare a obligatiilor bugetare restante, este 30 septembrie 2020. Citeste mai mult ...
postat la: 2020-09-23
Administratia Judeteana a Finantelor Publice Teleorman informeaza ca in Monitorul Oficial nr. 817 din 4 septembrie 2020 a fost publicata O.U.G. nr. 153/2020 pentru instituirea unor masuri fiscale de stimulare a mentinerii/cresterii capitalurilor proprii, precum si pentru completarea unor acte normative. Citeste mai mult ...
  Conta Newsletter

MODIFICARILE din Contabilitate in 2020 - 9 Proceduri Contabile actualizate la zi Fii un contabil informat!

Aboneaza-te GRATUIT si vei primi Raportul Special

MODIFICARILE din Contabilitate in 2020 - 9 Proceduri Contabile actualizate la zi


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


  Conta Director
  Conta Site
  Conta Topicuri Forum
Copyright Conta Online / Conta.ro 2006 - 2020. Toate Drepturile rezervate
Un proiect: Fokus Digital Services