search

OPANAF nr. 3632/2020 stabileste noi competente de efectuare a verificarii documentare

AJFP Teleorman face cateva lamuriri importante despre OPANAF nr. 3632 privind stabilirea unor competente de efectuare a verificarii documentare, care a fost publicat in Monitorul Oficial nr. 921 din 9 octombrie 2020. 
 
Administratia Judeteana a Finantelor Publice Teleorman informeaza ca potrivit prevederilor art. 148 din Codul de procedura fiscala, pentru stabilirea corecta a situatiei fiscale a contribuabilului, organul fiscal poate proceda la o verificare documentara.
 

In ce consta verificarea documentara? 
 

Verificarea documentara consta in efectuarea unei analize de coerenta a situatiei fiscale a contribuabilului, pe baza documentelor existente la dosarul fiscal.
 
In situatia in care, ca urmare a verificarii documentare, organul fiscal constata diferente fata de creantele fiscale declarate de contribuabil, acesta instiinteaza contribuabilul despre constatarile efectuate. Odata cu instiintarea, organul fiscal solicita si documentele pe care contribuabilul trebuie sa le prezinte in vederea clarificarii situatiei fiscale.
 
In cazul in care documentele solicitate nu au fost prezentate de contribuabil in termen de 30 de zile de la comunicarea instiintarii sau documentele prezentate sunt insuficiente, organul fiscal stabileste diferentele de creante fiscale datorate prin emiterea unei decizii de impunere. Decizia de impunere este o decizie sub rezerva verificarii ulterioare.
 
 

Care sunt persoanele competente pentru efectuarea verificarii documentare?  
 

Potrivit legislatiei in vigoare, persoanele competente pentru efectuarea verificarii documentare sunt urmatoarele:
 
- functionarii publici cu atributii de inspectie fiscala;
 
- functionarii publici din cadrul Directiei generale antifrauda fiscala;
 
- functionarii publici cu atributii de verificare a situatiei fiscale personale a persoanelor fizice (doar pentru impozitul pe venit).
 


Noutati contabile 1711749600
Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice