search

Next Generation EU este un instrument de redresare economica ambitios si un simbol al unitatii si solidaritatii la nivel UE

REMINDER ANAF: Facilitati fiscale legate de plata pentru anul 2020 a impozitului specific

Instrumentul de urgenta Next Generation EU, in valoare de 750 de miliarde de euro, care va mari temporar capacitatea financiara a bugetului UE prin fonduri obtinute de pe pietele financiare a intrat in dezbaterea celor 27 de ministri de finante la videoconferinta Consiliului Economic si Financiar (ECOFIN), din 9 iunie, se anunta intr-un comunicat al Finantelor.
 
”Next Generation EU este un instrument de redresare economica ambitios, pe care trebuie sa il punem in practica rapid si eficient”, a spus ministrul finantelor publice, Florin Citu.
 
Ca plusuri ale instrumentului propus de CE, Florin Citu a mentionat ponderea granturilor (500 de miliarde euro), concentrarea pe principalele provocari cu care se confrunta Uniunea Europeana si solutionarea acestora prin reforme structurale si investitii. Exista insa si aspecte care mai necesita analiza si este crucial ca discutiile sa nu fie indelungate, pentru a putea accesa fondurile cat mai curand posibil.
 
”Cheia de alocare pentru statele membre, calendarul de angajare a fondurilor, relationarea cu Semestrul european si evitarea unui proces birocratic indelungat, conditiile de restituire a imprumuturilor angajate de catre Uniunea Europeana sunt, in opinia noastra, elemente care trebuie analizate cu atentie pentru ca instrumentul de redresare sa isi atinga scopul, iar rezultatele obtinute sa fie cat mai bune si mai echitabile”, a adaugat ministrul finantelor publice, Florin Citu.
 
Next Generation EU este un instrument disponibil pentru o perioada determinata, pana in 2024, si va fi utilizat doar pentru masurile de reactie la criza. Este structurat pe trei piloni, care acopera un spectru larg de la investitii, reforme, redresarea pietei muncii, sprijin pentru IMM-uri si pentru recapitalizarea companiilor, tranzitia spre o economie ecologica (inclusiv in agricultura), consolidarea securitatii in domeniul sanatatii si pregatirea pentru eventuale crize sanitare etc.
 
Cele 750 de miliarde de euro vor fi imprumutate de pe pietele financiare de catre UE prin Comisia Europeana, iar modalitatea de rambursare urmeaza sa fie decisa. Circa 500 de miliarde de euro vor fi alocati sub forma de granturi, restul fiind imprumuturi ce pot fi acordate statelor membre in conditii de cost triplu A. Creditele luate de catre UE pentru instrumentul de redresare Next Generation se propune sa fie cu o scadenta medie de 20 de ani si o perioada de gratie de 7 ani, se mai precizeaza in comunicatul MFP. 
 
La finalul reuniunii Ecofin, Presedintia croata a prezentat o informare cu privire la aprobarea concluziilor Consiliului referitoare la recomandarile specifice de tara 2020 si la opiniile Consiliului privind programele de stabilitate sau de convergenta.
 
 


NOU: Balanta de verificare de la A la Z.
Analize, corelatii, studii de caz


Ghid practic pentru valorificarea eficienta
a informatiilor din balanta de verificare

...vezi detalii AICI >>


 
Noutati contabile 1711663200
Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice