search

Monografie contabila pentru comert cu bunuri second-hand

Va prezentam in continuare un model de monografie contabila pentru comertul cu bunuri second-hand achizitionate intracomunitar.


Expertul nostru expune atat care sunt inregistrarile contabile corecte, cat si alte informatii importante legate de regimul special second-hand.

Monografie contabila pentru comert cu bunuri second-hand: raspunsul specialistului


Regimul special second-hand prin colectarea TVA aplicand cota standard TVA  19% doar la marja de profit a vanzatorului poate fi aplicat numai  daca sunt indeplinite urmatoarele conditii:

- persoana impozabila din Romania este platitoare de TVA in regim normal conform prevederilor art. 316 din Codul fiscal;

- persoana impozabila din Romania platitoare de TVA in regim normal este un revanzator  de bunuri second hand si daca bunul destinat vanzarii a fost achizitionat  de la una din urmatoarele categorii de furnizori enumerate la  art. 312, alin. (2) de la lit. a), b) si d) din Codul fiscal

- un furnizor  persoana  neimpozabila. Din punctul de vedere al TVA, este neimpozabila o persoana fizica, o organizatie non profit, etc.;

- un furnizor  persoana  impozabila care nu si-a exercitat dreptul de deducerea a T.V.A. la momentul achizitiei bunurilor respective, similar prevederilor art. 292 alin. (2) lit. g) din Codul fiscal aplicabil in Romania. In acest caz, daca furnizorul nu este o firma revanzatoare, furnizorul din Comunitate este obligat sa inscrie pe factura  ca pentru bunurile respective  nu a dedus T.V.A.;

- o firma  revanzatoare care a supus livrarea acelui bun regimului special de taxare conform mentiunilor inscrise pe factura.

 
Inregistrarile contabile care se efectueaza sunt urmatoarele:

- achizitia bunurilor de la persoane fizice dintr-un stat membru sau de la un revanzator din UE:
371                                       = 401

-vanzarea bunurilor:
411                                      =  %
                                              707  cost marfa + marja neta                              
                                              4427  TVA colectata aferenta marjei nete    
                                             
- descarcarea gestiunii de marfuri prin formula contabila:
607                                           = 371
 
Pentru determinarea marjei profitului, trebuie organizat un jurnal  pentru vanzari supuse regimului special second hand din care sa rezulte:

- costul marfurilor achizitionate, vandute;

- marja neta a profitului determinata prin diminuarea marjei brute cu suma TVA colectata aferenta;

- suma TVA colectata la marja neta a profitului.

In acest sens, am in vedere definitia marjei profitului de la art. 312 Regimuri speciale pentru bunurile second-hand, .. … alin. (1) lit.  g) marja profitului este diferenta dintre pretul de vanzare aplicat de persoana impozabila revanzatoare si pretul de cumparare, in care:
 
    1. pretul de vanzare constituie suma obtinuta de persoana impozabila revanzatoare de la cumparator sau de la un tert, inclusiv subventiile direct legate de aceasta tranzactie, impozitele, obligatiile de plata, taxele si alte cheltuieli, cum ar fi cele de comision, ambalare, transport si asigurare, percepute de persoana impozabila revanzatoare cumparatorului, cu exceptia reducerilor de pret;
 
    2. pretul de cumparare reprezinta tot ce constituie suma obtinuta, conform definitiei pretului de vanzare, de furnizor, de la persoana impozabila revanzatoare; ".
 
Prin decontul de TVA cod 300, la randul 9, se raporteaza doar marja neta a profitului ca baza de impozitare TVA si TVA aferenta marjei, informatii preluate din registrul special pentru  vanzari in regim  second hand.
 
Prin declaratia cod 394, valoarea marjei se raporteaza in cartusul I  "Alte Informatii" (regimul special) cu urmatoarele informatii mentionate  la punctul 6.2 din O.P.A.N.A.F. nr. 3769 din 23 decembrie 2015 privind declararea livrarilor/prestarilor si achizitiilor efectuate pe teritoriul national de persoanele inregistrate in scopuri de TVA si pentru aprobarea modelului si continutului declaratiei informative privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national de persoanele inregistrate in scopuri de TVA:

-pret de vanzare;
-pret de cumparare;
-marja de profit;
-TVA.

Regimul special second-hand nu poate fi  aplicat  de catre un revanzator din Romania daca bunurile respective au fost  achizitionate de la  un furnizor intracomunitar care nu este intreprindere mica, nu realizeaza un comert electronic, dar a aplicat regimului de scutire, considerand ca efectueaza o livrare intracomunitara de bunuri scutita in statul sau, dar impozabila in Romania, la cumparatorul  (revanzatorul) care i-a comunicat un cod valid de TVA atribuit de catre autoritatea fiscala din Romania.

NIR ul se intocmeste completand rubricile clasice cantitate, pret, valoare, adaos, tva neexigibil  daca tineti evidenta la pret de vanzare cu amanuntul, astfel incat sa existe corespondenta in tre NIR  si pret de raft .NIR ul se ataseaza facturii.



Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Vera Constantin - Expert contabil.



Noutati contabile 1713646800
Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice