Care este cota de TVA pentru alimente? Ultimele modificari fiscale - articole conta.ro
Contabilitate ïżœ Conta.ro
Va asteptam online 24 ore din 24 sub sloganul: 100% contabilitate!
Puteti cere, oferi si gasi solutii la orice problema de contabilitate si fiscalitate. Si in plus aveti legislatia economica actualizata si un modul important de resurse umane.

Care este cota de TVA pentru alimente? Ultimele modificari fiscale

 Cota de TVA pentru alimente a suferit mai multe modificari importante in ultimele luni, asa ca este important sa le trecem pe toate in revista. Spre exemplu, stiati ca se aplica o cota noua pentru alimentele bio, montane si traditionale? Mai jos, specialistul nostru a scris un material complex despre toate schimbarile fiscale aparute in ultima perioada.


Modificari privind cota de TVA pentru alimente: raspunsul specialistului


In prezent, cota redusa de TVA de 9% se aplica pentru vanzarea urmatoarelor bunuri: alimente, inclusiv bauturi, cu exceptia bauturilor alcoolice, destinate consumului uman si animal, animale si pasari vii din specii domestice, seminte, plante si ingrediente utilizate in prepararea alimentelor, produse utilizate pentru a completa sau inlocui alimentele, daca se incadreaza in codurile NC corespunzatoare (stabilite prin Normele Metodologice de aplicare a Codului Fiscal).
 
De asemenea, incepand cu 1 noiembrie 2018 se aplica cota reduse de TVA de 5% pentru serviciile de restaurant si de catering, daca se indeplinesc anumite conditii specifice. Am rezumat cele mai importante aspecte mai jos:
 
Se considera ca are loc o livrare de alimente supusa cotei reduse de TVA de 9% atunci cand: o persoana impozabila se limiteaza la livrarea unor feluri de mancare standardizate la o locatie precizata de client, fara nici un alt element suplimentar de prestare de servicii, sau atunci cand livrarea felurilor de mancare reprezinta elementul predominant al unei operatiuni.
 
Elementele care in mod normal insotesc si sunt accesorii unei livrari de alimente (si prin urmare nu vor fi considerate ca fiind prestari de servicii din punct de vedere TVA) sunt, spre exemplu: prezentarea alimentelor la raft, prepararea alimentelor, transportul alimentelor la destinatia indicata de client, racirea sau incalzirea alimentelor, ambalarea alimentelor, furnizarea de cutii de gunoi, etc.
 
Elementele de prestare de servicii care pot conduce la incadrarea operatiunii, din punct de vedere TVA, drept prestare de servicii de restaurant sau catering (subiect de TVA de 5%) trebuie in mod normal sa fie diferite de cele mentionate anterior si includ, dar fara a se limita la, urmatoarele: furnizarea unui cadru adecvat care permite consumul alimentelor, servirea alimentelor, punerea la dispozitie de personal de servire, de bucatari sau de personal pentru curatenie, punerea la dispozitie a veselei sau a tacamurilor, punerea la dispozitie a unui mobilier adecvat consumului alimentelor, curatarea sau debarasarea meselor, consultanta individuala privind alegerea alimentelor, consilierea clientilor cu privire la compozitia si cantitatea mancarii pentru anumite evenimente, etc.
 
In ceea ce priveste oferirea atat a serviciilor de restaurant cat si livrari de alimente la pachet, optiunea clientului la momentul efectuarii comenzii este cea care determina incadrarea activitatii in una din cele doua categorii.
 
Mai multe combinatii de operatiuni pot fi luate in considerare, in functie de dorintele clientilor, pentru a incadra o operatiune drept prestare de servicii de catering, de la simpla pregatire si livrare a felurilor de mancare pana la prestatia completa, care cuprinde in plus:
 
- punerea la dispozitie a veselei, a mobilierului (ex. mese si scaune);
 
- prezentarea felurilor de mancare, decoratiunile;
 
- punerea la dispozitie a personalului care se ocupa cu servirea si consilierea pentru alcatuirea meniului si pentru alegerea bauturilor.
 
De asemenea, s-a introdus aplicarea cotei reduse de TVA de 5% incepand cu 1 iunie 2019 pentru livrarile de alimente de inalta valoare calitativa, respectiv produse montane, bio si traditionale, autorizate de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale. Livrarea acestor alimente trebuie sa fie insotita de copia documentului de recunoastere/atestare/certificare eliberat de autoritatea competenta, cu exceptia livrarii efectuate catre consumatorul final.
Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Gabriel Apostolescu - Consultant contabil si fiscal.


Asociatiile de Proprietari - noutati 2019

37 de documente gata redactate

- conform legii 196 -

Scrieti datele dvs., dati print si gata!

...vezi AICI lista documentelor >>


 

Comenteaza acest articol in forum

Articol de: Conta.ro - www.conta.ro
Data: 2019-08-01
Vizualizari: 187


  Alte ContaArticole
postat la: 2019-08-20
In vederea emiterii adresei de infiintare a popririi asupra disponibilitatilor banesti si a adresei de instiintare privind infiintarea popririi, ANAF evalueaza obligatiile restante ale debitorilor pentru care au fost comunicate somatii, si nu a fost notificata de catre debitori intentia de mediere, si emite aceste acte de executare. Citeste mai mult ...
postat la: 2019-08-06
Finantele prezinta proiectul rectificarii bugetare si asigura respectarea limitei de 2,76% a deficitului bugetar. Produsul intern brut s-a majorat la 1031 miliarde lei, fata de 1022,5 miliarde lei cat s-a estimat la fundamentarea bugetului pe acest an, anunta institutia. Citeste mai mult ...
postat la: 2019-07-18
MFP (Ministerul Finantelor Publice) scoate din Legea prevenirii incalcarea termenului de utilizare a noilor case de marcat. Citeste mai mult ...
Copyright Conta Online / Conta.ro 2006 - 2019. Toate Drepturile rezervate
Un proiect: Fokus Digital Services